Septoplasti

Septoplasti Nedir?

Septum, burunun iç kısımda bulunup onu orta hatta iki bölüme ayıran yapıdır. Bu yapının doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalar sonucunda eğrilmesine septum deviasyonu, bunu düzeltmek için yapılan operasyona da septoplasti denir.

Septoplasti hangi hastalıklarda uygulanır?

Septum eğriliğine burun tıkanıklığı, burundan nefes almada zorluk, horlama, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akıntısı veya kronik baş ağrısı gibi semptomların eşlik etmesi durumlarında septoplasti ameliyatı uygulanır.

Septoplasti nasıl yapılır?

Septoplasti ameliyatı lokal anestezi ile yapılabileceği gibi genel anestezi ile de yapılabilir. Burun içerisinden yapılan basit bir kesi ile burnu örten mukoza denilen yapıların altındaki septuma ulaşılarak belirlenen eğrilikler düzeltilip, lüzumu halinde var olan kemik çıkıntılar da törpülenir veya çıkartılır. Burnun dış çatısı ile ilgili bir müdahale yapılmayacağından bu bölge ile ilgili şişme ya da morarma olmaz.

Septoplasti işleminin avantajı nedir?

Septoplasti ameliyatından sonra hastanın nefes alması rahatlayacağı gibi burun tıkanıklığına bağlı olarak oluşan;

-Horlama,

-Sık sinüzit enfeksiyonları,

-Sürekli geniz akıntısı

-Kronik baş ağrısı gibi semptomları da rahatlar.

Septoplasti ile ilgili sık sorulan sorular

Septoplasti operasyonu kimlere yapılır?

Septoplasti operasyonu septum deviasyonu nedeniyle nefes almada zorluk gibi problem yaşayan herkese yapılabilir. Ancak kemik ve yüz gelişiminin tamamlandığı 18 yaş ve üzeri olması gerekmektedir.

Septum nedir?

Septum burnun iç kısmında burnu orta hattan ikiye ayıran bir anatomik yapıdır. Septum kısmen kemik, daha büyük oranda da kıkırdak yapıdadır.

Endoskopik septoplasti nedir?

Septumun özellikle arka kısımlarında ve sinüs ağızlarını kapatacak şekildeki çıkıntıların endoskopik görüntü altında alınması işlemidir. Endoskopik cerrahi kolaylık ve iyi bir görüş sağlamaktadır. Ayrıca bu işlemin bir avantajı da operasyon sonrası silikon tampona bile ihtiyaç kalmamasıdır.

Revizyon septoplasti nedir?

Daha önce septoplasti ameliyatı yapılan kişilerde ilk ameliyattan sonra oluşan komplikasyonları düzeltmek veya ilk ameliyatta burun tıkanıklığı yeterince düzelmeyen ve eğri kalan kıkırdak yapıları almak için yapılan bir cerrahi uygulamadır.

Açık septoplasti nedir?

Kıkırdak ve kemik eğriliğinin, burun çatısının tam altında veya septumun ucuna doğru uzandığı ve klasik ameliyat metodu ile düzeltilemeyen bu tür vakalarda açık teknik septoplasti denilen ameliyat metodu ile kullanır. Bu teknikte burnun dışından kesi işlemi yapılarak ameliyata başlanır. Eğri olan kısımlar düzeldikten sonra kesilen yerler aynı şekilde dikilir.

Septoplasti ameliyatı ne kadar sürer?

Bu operasyon yaklaşık olarak 1 ila 1,5 saat kadar sürebilir. Ameliyat lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir.

Septoplasti ameliyatından sonra yüzde şişlik ve morluk görülebilir mi?

Septoplasti ameliyatı burun içinden yapılacak bir kesi ile burnu örten mukozanın kaldırılıp altındaki septumdaki eğriliklerin düzeltilmesi işlemidir. Burnun dış çatısı ile ilgili bir müdahale yapılmayacağından bu bölge ile ilgili şişme ya da morarma şikayetleri olmaz.

Septoplasti ameliyatından sonra burundan nefes alınabilir mi?

Septoplasti ameliyatından sonra burun içerisine, ortası delik olan silikonlu tamponlar konulduğundan dolayı ameliyat sonrasında hastalar çok rahatlıkla bu delikler vasıtası ile burundan nefes alabilmektedirler.

Septoplasti ameliyatından sonra silikon tamponlar ne zaman alınır?

Ameliyattan genelde bir veya iki gün sonra silikon tamponlar alınabilir. Ameliyat esnasındaki kanama kontrollerinin ve konka cerrahisinin lazer ile yapıldığı durumlarda, kanama kontrolleri iyi sağlanmaktadır. Lazer ile yapılan operasyonlarda silikon tamponlar çoğunlukla ameliyattan bir gün sonra çıkarılmaktadır.

Burun içerisindeki silikon tamponların erken alınmasının bir riski var mıdır?

Ameliyat sırasında kanama kontrolü iyi sağlanmadığı durumlarda silikon tamponların erken alınması burun içerisinde kan birikintisi yani hematom riskini artırabilir ve tamponların alınmasını takiben burun içi kanamalar olabilir.

Septoplasti ameliyatından sonra burun bandajı veya atel kullanılır mı ?

Septoplasti ameliyatı sadece burun içerisindeki septum denilen kıkırdağın eğri olan kısımların çıkartılması olduğundan ve burun çatısına dokunulmadığı için ameliyat sonrasında herhangi bir alçı veya atele gerek kalmamaktadır.

Septoplasti ameliyatının riskleri nelerdir?

Uygun teknikle yapılmayan septoplasti ameliyatında burun ucunda veya burun sırt kısmında çökmeler, burun içerisinde hematom denen kan birikmeleri ve enfeksiyon gelişmesi ile burun kanamaları olabilir. Ancak uygun teknik ve kanama kontrolü ile bu riskler çok nadir görülmektedir.

Rinoplasti ve septoplasti farkı nedir?

Septoplasti kemik ve kıkırdak dokularının düzeltilmesi için yapılan bir burun ameliyatıdır. Septoplasti de burnun dış kısmında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Rinoplastide ise burundaki şekil bozukluklarının düzeltildiği estetik olarak yapılan cerrahidir.

Septoplasti ameliyatında başarı oranı nedir?

Ameliyat öncesinde operasyon planının düzenlenmesi, uygun teknik kullanılması ve bu konuda deneyimli ellerde yapılan septoplasti de sonuçlar oldukça yüz güldürücü olup başarı oranı çok yüksektir.

Septoplasti sonrası neden tampon konulur?

Burun tamponunun görevi; burun içi cildinin burun iskeleti yapılarına erkenden tutulmasını ve yapışmasını sağlamak, burun ameliyatı sırasında hareketli hale gelmiş kemik ve kıkırdak yapıların iç içe yer değiştirmesine engel olmak, septum ve kemik yapılara destek olmak, mukoza denilen burun içi cildinin şişerek birbirine yapışmasını engel olmak, burun içi kanamaların durdurulmasına yardımcı olmak ve burun ameliyatı sonrası burun içine sızan sızıntıları emmektir.

Septoplasti burun şeklini değiştirir mi?

Septoplasti ameliyatı burun şeklini değiştirmeye yönelik bir cerrahi işlem olmayıp burun içerisinde tıkanıklıklara yol açan kıkırdak ya da küçük kemik yapılarının düzeltilmesini sağlayan fonksiyonel bir işlemdir.

Septoplasti estetik midir?

Septoplasti işlemi burun tıkanıklığını gidermeye yönelik fonksiyonel bir ameliyat olup, burun şeklini ve biçimini değiştirmeye yönelik estetik bir işlem değildir.

Prof. Dr. M. Emre Üstündağ

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Rhinoplasty | Burun Estetiği

Hasta
Yorumları & Deneyimler

Siz değerli hastalarımızın tecrübeleri ve yorumları bizleri ve yeni hastalarımızı aydınlatmaya devam ediyor.