Larengoloji
Ses Bozuklukları Birimi
Ses telleri ve larengeal yapıların ayrıntılı inceleme işlemidir. Fonasyon sırasında CV’lerin fundamental frekansı, larengeal mikrofonlar ile sisteme aktarılır. Stroboskop üzerindeki zenon ışık kaynağının, Fundamental frekans ile aynı frekansta, ses telleri üzerine ışık çakmaları göndermesi ile siklusun her fazı, milisaniye düzeyinde incelenebilmektedir
Elde edilen görüntüler sisteme kayıt edilebilmekte ve hasta ile birlikte klinisyene bilgi akışı sağlanabilmektedir.
Değerlendirilen hasta gurubu;
Kulak burun boğaz hekimi tarafından muayenesi yapılmış ve ön tanılı olarak;
Ses kısıklığı yakınması ile gelen ve CV’lerin ayrıntılı incelenmesi gereken hastalar,
CV paralizili hastalar ve Larengeal yapılarının ayrıntılı incelenmesi gereken hastalar, birimimizce değerlendirilmektedir.
SES ANALİZİ
Ses laboratuarı ortamında, bilgisayarlı ses analiz cihazında, sesin 22 ayrı özelliğinin incelenmesi işlemidir.
Sesin Fundamental Frekansı,J itter ve tüm frekansiyel özellikleri, shimmer ve sesin tüm amplitüd özellikleri, sesteki hava kaçağı, sesin gürlüğü, parlaklığı, tremor özellikleri ayrıntılı olarak birimimizce incelenebilmektedir
Öngörülen süre zarfında hastadan sabit frekans ve şiddette ‘a’ fonasyonu oluşturması istenmektedir. Bu ses bilgisayar ortamında kaydedilerek analiz edilir. Sonuçlar hem görsel hem de işitsel olarak feedback sağlar. Yazdırılarak hastaya ve klinisyene bilgi akışı sağlanabilmektedir.
Birimimizde, her ses terapisi seansından önce akustik ve aerodinamik ses analizi yapılmakta ve gelişmeler açısından geri bildirim sağlanmaktadır.
Değerlendirilen hasta grubu;
Kulak burun boğaz hekimi tarafından muayenesi yapılmış ve ön tanılı olarak;
Ses kısıklığı yakınması olan tüm hastalara uygulanabilmektedir.
Ses terapi seanslarının başında ses analizi yapılmaktadır.
SES TERAPİSİ
Ses sağlığının geri kazanılması yada korunması adına uygulanan rehabilitasyon programıdır.
Birimimizde, tedavinin süresi, patolojinin derecesine, tipine ve özelliğine göre değişiklik göstermekle beraber, minimum 5 seans ses terapisi uygulanmaktadır. Bu tedavi ev programı ile de desteklenmektedir.
Tedavi edilen hasta grubu;
Kulak burun boğaz hekimi tarafından muayenesi yapılmış ve ön tanılı olarak;
CV nodülü
Fonksiyonel ses kısıklıkları,
Posteperatif Ses Rehabilitasyonu. (CV kist, polip, granülom, CV sulcus hataları vb.)
CV paralizili hastalar, postoperatif CV medializasyonu uygulanan hastalar,
Ses sanatçıları
Koruma amaçlı olarak, sesini çok yoğun kullanmak zorunda olan kişiler de, birimimizce tedavi edilmektedir.
KONUŞMA AKICILIĞI BOZUKLUĞU VE REHABLİTASYONU
Birimimize konuşma akıcılığının geri kazandırılması ile ilgili tedaviler uygulanmaktadır.
Tedavinin etkinliğinin artırılabilmesi için, hastanın 20 yaşını geçmemiş olması ve okuma yazma biliyor olması önemlidir.
Birimimizde; takılma problemli hastalar için bilgisayar ile tedavi programlarının yanında en çok kabul gören ve sonuç alınabilen teknikler uygulanmaktadır.
Ses Hastalıkları ve Ses Kısıklığı Hakkında
Ses kısıklığının çeşitli nedenleri vardır. Bunların çoğu ciddi sağlık problemlerine neden olmazlar ve kısa sürede düzelirler. Ses kısıklığının en sık nedeni “akut larenjit”tir. Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında, ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkar. Genellikle bir – iki hafta içinde ses normale döner.
Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeni genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasıdır. Bu tür ses kullanma alışkanlığı, ses telleri üzerinde nodül adı verilen ve ses kısıklığına neden olan küçük şişliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Nodüller genellikle sesini profesyonel nedenlerle uzun süre, ancak hatalı teknikle kullanan kişilerde (şarkıcılar, öğretmenler, politikacılar gibi) görülür. Ses tellerinin birbirlerine sürekli normalden fazla kuvvetle çarpmasına bağlı olarak gelişen nodüller, ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığı düzeltilmediği sürece kendiliğinden kaybolmazlar. Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında ses teli içine küçük kanamalar meydana gelebilir; bu aşamada ses dinlendirilmediği taktirde bu kanama polip adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığı nedeni olur.
Prof. Dr. M. Emre Üstündağ
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Rhinoplasty | Burun Estetiği