Onkoloji
Onkoloji Nedir ?
Onkoloji tümör ve kanserlerle ilgilenen bilim dalına denir. “Onko” kelimesi kitle veya tümör anlamına gelirken “-loji” herhangi bir alandaki çalışma anlamına gelir.
Tıbbi Onkoloji Nedir?
Tıbbi onkoloji, tıp doktorlarının, onkoloji üzerine ileri uzmanlık yaptıkları yan daldır. Tıbbi onkolog olmak için dahiliye uzmanlığı üzerine 3 yıl daha ihtisas yapmak gereklidir. Tıbbi onkoloji, temelde kanserin ilaçlarla tedavisi ile ilgilenir; bu ilaçlar kemoterapi, hormonal tedaviler, akıllı ilaçlar ve immünoterapilerdir. Bununla birlikte tıbbi onkologlar, tüm kanser tedavi süreci ile ilgilenirler.
Onkoloji alanında uzmanlaşan doktorlara, kanser uzmanı veya medikal / tıbbi onkolog denir. Tıbbi onkolog, kanseri tüm sürecine (kanserden korunma, kanser riski, tanı, tedavi planlaması ve uygulaması ve destek tedaviler) hakim doktordur.
Radyasyon Onkolojisi Nedir?
Radyasyon onkolojisi, tıp doktorlarının, temel tıbbi eğitim üzerine uzmanlık yaptıkları daldır. Radyasyon onkolojisi, radyoterapi kullanılarak yapılan tedavi işlemlerinin kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştıran tıbbi bilim dalıdır.
Jinekolojik Onkoloji Nedir?
Jinekolojik onkoloji, tıbbın, kadınlara özgü kanserlerle ilgilenen dalıdır. Tıp doktorları, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı üzerine yan dal uzmanlığı yaparak jinekoonkolog olmaktadırlar. Jinekolojik kanserler; rahim, rahim ağzı (serviks), over, vulva ve vajina kanserlerini kapsar.
Cerrahi Onkoloji Nedir?
Kanser ameliyatları çoğu zaman, ilgili kanserin cerrahisinde ileri uzmanlığa sahip onkolojik cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Kanser ameliyatlarında onkolojik cerrah tümörü, bütünlüğünü bozmadan ve etrafında bir miktar normal doku ile çıkarır (buna temiz cerrahı sınırlar veya cerrahi sınırlar negatif denir). Bununla birlikte kansere en yakın lenf nodları da olası sıçramış kanser hücrelerini tespit etmek için çoğunlukla çıkarılmaktadır.
Pediatrik Onkoloji Nedir?
Pediatrik onkoloji, çocukluk çağı kanserleri ile ilgilenen tıp dalıdır. Çoğunlukla pediatrik hematoonkoloji adı ile anılır. En sık çocukluk çağı kanserleri lösemi, santral sinir sistemi tümörleri, lenfoma, yumuşak doku sarkomları, nöroblastom, böbrek kanseri, kemik kanseri, germ hücreli kanserler ve retinoblastomdur.
Kanser Nedir?
Vücudun her bir hücresi, büyümesini, olgunluğunu, çoğalmasını ve ölümünü kontrol eden sıkı bir şekilde düzenlenmiş bir sisteme sahiptir. Kanser, hücresel seviyede genetik hasar oluşması ve bu hasarların birikmesi sonucu vücudun bir bölümündeki hücreler kontrol dışı kalmaya başladığında başlar. Birçok kanser çeşidi vardır, ancak hücrelerin kontrol dışı kalıp anormal çoğalması tüm kanserlerin ortak özelliğidir.
Kanser Ne Kadar Yaygın?
Bugün milyonlarca insan kanser tanısına sahip veya geçmişte bu hastalığı yaşamış durumda. Dünyada 7,75 milyar insan yaşıyor ve her yıl yaklaşık 19,3 milyon yeni kanser tanısı konuluyor. Kanser dünya genelinde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedenidir (kimi ülkelerde 1. neden). Dünya geneli istatistiklerine bakıldığında kanser sıklığı artmıyor, fakat özellikle ortalama yaşam sürelerindeki artışa bağlı toplam ve yeni tanı alan kanserli birey sayısı artıyor (kanserlerin %65’inden fazlası 65 yaş üstü tanı alır).
Prof. Dr. M. Emre Üstündağ
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Rhinoplasty | Burun Estetiği